Biyosfer Müze Nedir?

Hakkımızda

Biyosfer Müze Nedir ?

Anadolu, yerkürede mevcut olan sekiz önemli Gen Merkezi’nden iki tanesini içermektedir ve bugün farklı ülkelerde yetiştirilen pek çok bitki ve hayvan türünün ataları bu topraklardan dünyaya yayılmıştır. Bu bakımdan Anadolu ekosistemi, doğal bir gen bankası niteliğindedir. Ancak, bu canlı türleri ve onların taşıdığı nadir özellikler, bulundukları habitatlarda, bilinen veya bilinmeyen değişik çevre sorunları ile karşı karşıya kalmaktadır. Bizler, Hacettepe Üniversitesi Biyoloji Bölümü’nün öğretim elemanları, bu zengin toprakların verdiği ilham ve sahip olduğu çeşitliliği koruma kaygısıyla, Üniversitemiz’de bir Biyoçeşitlilik Müzesikurmak için kolları sıvadık.

Biyosfer Müze’ nin amacı biyoçeşitliliğin önemi ve korunması için kamuoyu farkındalığı oluşturarak, ülkemizin çocuklarını ve gençlerini burada buluşturmak ve okuldışı-eğitime nitelikli katkı sunmak, aynı zamanda arka planda ulusal ve uluslararası araştırmacılara Anadolu’nun eşsiz ve zengin biyoçeşitliliğini çalışabilmeleri için kapsamlı bir altyapı sağlamaktır.Müze, ülkemizin her yerinden genç-yaşlı herkese açık olan, bilime olan ilgiyi ve merakı artırarak bilimin gizemli yüzüyle tanışmayı sağlayacak bir mekan olacaktır.
Biyosfer Müze jeoloji, biyoloji ve antropoloji bilim dallarından oldukça zengin bir koleksiyonu 6500 m2 alanda, doğal taştan kendisine özgü tasarlanmış, üç katlı binasında korumakta ve sunmaktadır. Müze, bilim insanları iledoğaya, gezegene ve bilime ilgi duyan tüm insanlar arasında köprü kurarak, ilham verici bir buluşma alanı olarak hizmet edecektir.

Vizyon

Dünyadaki yaşamı anlamak ve böylece geleceği tüm canlılar için daha yaşanılır kılmak çağımızın en büyük bilimsel mücadelesidir. Bu ancak, biyoloji bilimi temelinde ilgili diğer disiplinler ve uygulamalı bilimlerle birlikte çalışarak gerçekleşebilir.

Vizyonumuz, insanların  ve dünyanın beraber geliştiği bir gelecek için  katkıda bulunmaktır.

Bu umudu ve desteği güçlendirmek için koleksiyonlarımızı, araştırmalarımızı ve insanlara erişimimizi kullanacağız. Böylece küresel geleceğimizde olumlu bir fark yaratabilmek için gereken ilgili, bilinçli her yaştan destekçilerle büyüyerek yolumuza devam etmek önümüzdeki yılların hedefi olacaktır.

Misyon

Müzemizin misyonu, kapsamlı biyolojik, jeolojik ve antropolojik koleksiyonlarını korumak, genişletmek ve erişilebilir kılmaktır. Toplama, koruma, araştırma, sunma ve iletişim müzemizin temel görevlerinin başında gelecektir. Araştırma laboratuvarlarında bilimsel küratörlerimizin sorumluluğunda, en son bilimsel yöntemlerle araştırmalar yapmak ve bunların sonuçlarını  paylaşmak temel amaçlarımızdandır. Yerinde ve dijital etkinliklerle insanlarla bir araya gelerek doğayı, yaşamı ve dünyayı keşfetmek ve süregelen ve güncel sorunlara ışık tutmak hedeflerimizin başında gelecektir.

Bir araştırma müzesi ve yenilikçi bir iletişim platformu olarak Anadolu’nun ve gezegenimizin ve  geleceğiyle ilgili bilimsel ve toplumsal ortamlarda,  iklim değişikliği, biyolojik çeşitliliğin hızla kaybolması ve insan ile doğa arasındaki değişen ilişki gibi kritik konularda sesimizi duyurmak, farkındalık yaratmak; geleceğe karşı sorumluluk için uluslararası ağlarda  etkili olmayı amaçlıyoruz.

Faunistlik Çeşitlilik
Prof. Dr. Mahmut KABALAK
Doç. Dr. Yusuf Orhan MERGEN
Dr. Öğretim Elemanı Ali Fuat CANBOLAT
Floristlik Çeşitlilik
Doç. Dr. Barış ÖZÜDOĞRU
Genetik Çeşitlilik
Prof. Dr Hatice MERGEN
Ekoloji
Prof. Dr. Selim Sualp ÇAĞLAR
Prof. Dr. Yasemin SAYGI
Biyoçeşitlilik Veritabanı
Dr. Çağaşan KARACAOĞLU
Jeoloji-Paleontoloji
Dr. Caner DİKER
Dr. Alaettin TUNCER
Sergileme
Doç. Dr. Golshan ZARE
Dr. Güzin Emecen
Logo

Biyosfer Müze

Nasıl Giderim?

İletişim

  • Çalışma Saatleri : 10:00 - 16:00 Pazartesi Günleri Kapalıyız